Muziek is in de huidige maatschappij een niet weg te denken verschijnsel. Muziek klinkt overal, is zelfs op elk moment beschikbaar voor volwassenen en voor kinderen en is een universele taal die grenzen overschrijdt. Dankzij internet en de ontwikkeling van de elektronische media kan bijna iedereen voortdurend beschikken over welke muziek dan ook. Naast de klank en de beleving bij het vak muziek is de expressie essentieel. Juist het vermogen tot verbeelden, tot het materialiseren van oplossingen is een must in deze huidige tijd. Het reflecteren op muzikale ervaringen is daarbij een essentiële  aangelegenheid. Het gaat daarbij ook om esthetisch oordeel, begrip van betekenis en persoonlijke ontwikkeling, en om aspecten van burgerschap in de relatie tussen school en maatschappij.

 

De wetenschappelijke studies rond wat muziek doet met je brein en met je als mens hebben een enorme vlucht genomen. Het belang van muziek(onderwijs) wordt daardoor steeds duidelijker. Professor Schredder vertelt hier regelmatig over.

Wekelijks muziekles op een instrument zorgt er bv voor dat kinderen met dyslectie grotere vorderingen maken dan kinderen zonder muziekles. 

Muziek zorgt ervoor dat (vooral op jonge leeftijd) er verbindingen worden gemaakt tussen beide hersenhelften. Deze verbindingen  zijn blijvend en zorgen ervoor dat je als mens makkelijker/beter functioneert. Makkelijker verbanden kunt leggen, oplossingen kunt vinden, creatief met problemen om kunt gaan, kortom het maakt je als mens vollediger.

Zelfs wat je als foetus in de baarmoeder meekrijgt aan muziek, bepaalt hoe je gaat reageren op bepaalde muziek als je bent geboren.

Muziek wordt al jaren ingezet als therapie bij allerlei groepen.

Bij mensen met Alzheimer, dementie blijft het muziekgeheugen het langst intact. Zij kunnen alle liedjes uit hun jeugd nog feilloos meezingen als de rest van hun geheugen hen allang in de steek heeft gelaten.

 

 

Als muziek structureel wordt aanboden in een doorlopende leerlijn (denk aan een methode) zorgt dat ervoor dat er optimale  omstandigheden worden gecreëerd om je en beter functionerend mens te maken.

Niet voor niets wordt er nu met het programma MEER MUZIEK IN DE KLAS, waar onze koningin Maxima beschermvrouw  en voorvechter van is, veel geld vrijgemaakt om op alle scholen in Nederland muziekonderwijs van de grond te krijgen.

Jaarlijks is er een groot muziekgala op tv met Maxima als eregast. 

 

Op De Klimpaal gebruiken we voor de reguliere lessen 123Zing als methode. Bijkomend voordeel is dat er kidspagina’s aan gekoppeld zijn waardoor u en de kinderen thuis nog  de liedjes lessen en opdrachten kunt bekijken, herhalen.

Daarnaast wordt muziek vaak ingezet bij allerlei bijzondere momenten, denk aan Kerst, Pasen, Schoolverlaten, Kinderboekenweek of themaweken.

Muziek verbindt ons en doet culturele en maatschappelijke verschillen verdwijnen.

Maar voor alles: Muziek is Leuk!  

deze website is gerealiseerd door Heutink ICT